Lityum iyon bataryalarının temel çalışma prensibi, elektrokimyasal bir reaksiyona dayanır ve bu reaksiyon, bataryanın enerjiyi depolamasını ve serbest bırakmasını sağlar.

Şarj İşlemi:

Şarj işlemi, lityum iyon bataryalarının enerji depolamasının başlangıcıdır. Bu süreç sırasında, harici bir kaynaktan gelen elektrik enerjisi bataryaya uygulanır. Şarj işlemi, lityum iyonlarının anottan katota doğru hareket etmesine neden olur. Bu sırada, lityum iyonları anot üzerinde depolanır.

Kimyasal olarak ifade edilirse, şarj sırasında anot üzerinde lityum iyonları karbon bazlı bir yapıya (örneğin, grafite) gömülür. Bu, enerjiyi kimyasal bir şekilde saklamak için kullanılan bir süreçtir. Enerji, kimyasal bağların oluşturulması veya koparılması sırasında depolanır ve bu, elektrik enerjisi olarak gelecekte serbest bırakılabilir.

Deşarj İşlemi:

Deşarj işlemi, lityum iyon bataryalarının enerjiyi serbest bırakma sürecidir. Bataryanın enerjisi cihazlarımızı veya araçlarımızı çalıştırmak için kullanıldığında, lityum iyonları katottan anota doğru hareket ederler.

Bu sırada, lityum iyonları katot üzerinde bulunan metal oksit (örneğin, lityum kobalt oksit) yapılarına gömülür. Bu kimyasal reaksiyon sırasında depolanan enerji serbest bırakılır ve elektrik enerjisi olarak devreye verilir. Bu elektrik enerjisi, cihazların veya elektrikli araçların çalışması için kullanılır.